Köszöntő

Kedves Olvasó!

Köszöntöm olvasóink táborában! Folyóiratunk célja a honismereti mozgalom munkájának segítése. Lapunk kezdetben évente 2 számmal fog jelentkezni, később akár évente 4 alkalommal is. Elsősorban Nógrád megye történelmével foglalkozunk, de egy-egy írás erejéig szívesen teret engedünk más honismerettel kapcsolatos témáknak is, területtől függetlenül.

Terveink szerint lapunk sokrétű és változatos témájú lesz, amelyben minden érdeklődő találhat kedvére való olvasnivalót. Várjuk és örömmel fogadjuk a honismerettel kapcsolatos kiadványok ismertetőit és kritikáit, mert hisszük, hogy ezeket a műveket a lehető legszélesebb körben kell népszerűsíteni. Természetesen helyet kell kapniuk a tudományos igényű, új tudományos eredményeket bemutató szakcikkeknek is. Ugyanakkor a könnyedebb stílusú, de igényes, tehát tudományos-ismeretterjesztő jellegű írásokra is nagy szükség van, hiszen ezek kelthetik fel az ifjabb generációk érdeklődését a történelem és ezen belül a honismeret iránt.

Első számunk tematikus jellegű, a közölt tanulmányok témája az első világháborúhoz kötődnek. Döntésünket az indokolja, hogy pontosan 100 évvel ezelőtt tört ki az addigi idők legnagyobb háborúja, az első modern háború. Természetesen mindenki sokat hallott már a témáról, de általában csak országos és nemzetközi szinten ismerik az eseményeket. Számunk arra tesz kísérletet, hogy az események helyi megjelenésének legalább egy-egy szeletét felvillantsa.

Reméljük, lapunk olvasása hasznos és egyben kellemes időtöltést jelent az Olvasónak!

A szerkesztők nevében: Mészáros Ádám főszerkesztő